Ποιά είναι το Αφεντικό; Ένα τεστ για βαθύτερη κατανόηση του εαυτού σας.

Ποιά είναι το Αφεντικό;  Ένα τεστ για βαθύτερη κατανόηση του εαυτού σας. Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ και μάθετε πόσο ισορροπημένη και λειτουργική είναι η σχέση με τον σύντροφό σας!

  1. Νιώθεις εκνευρισμό όταν δεν έχεις εσύ τον πρώτο λόγο;
  2. Τον διακόπτεις συχνά ή μιλάς ταυτόχρονα, ακόμα κι όταν είσαστε με φίλους ή συναδέλφους;
  3. Είσαι τελειομανής, θέλεις να είναι τα πάντα σε τάξη και αγχώνεσαι όταν εκείνος βάζει πράγματα ”στη μέση”;
  4. Περιμένεις ( σε αντίθεση με σένα) να συμφωνεί με τα δικά σου σχέδια και τις επιθυμίες;
  5. Ξεσπάς στο σύντροφό σου για κάθε απογοήτευση και αναποδιά, λες και φταίει εκείνος για όλα;
  6. Τον κοντράρεις συχνά; ( Αν απαντήσεις Όχι, ο σύντροφός σου θα είχε την ίδια άποψη);
  7. Πριν ολοκληρώσει αυτό που λέει, έχεις ήδη έτοιμη την απάντηση στο κεφάλι σου;
  8. Τον πειράζεις μπροστά σε τρίτους με τρόπο υποτιμητικό;
  9. Έχεις ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο;
  10. Του υπαγορεύεις συχνά πως να κάνει το καθετί, πως να ντυθεί, τι να πει, τι θα ψωνίσει από το σούπερ μάρκετ;
  11. Του κάνεις ”καψόνια” σαν λοχίας σε κέντρο νεοσυλλέκτων;
  12. Νιώθεις ότι η σχέση σου είναι μια διαρκής μάχη για επικράτηση; ( Αν απαντήσεις Όχι, ο σύντροφός σου θα είχε την ίδια άποψη);
  13. Το πρόγραμμα απασχόλησης των παιδιών, το συναποφασίζετε;

Αποτελέσματα:  Αν απάντησες ΝΑΙ σε 4 ερωτήσεις, είσαι πραγματικά μια Alpha female* σύντροφος.

Αλλά υπάρχουν διαβαθμίσεις: όσο περισσότερες θετικές απαντήσεις συγκέντρωσες και όσο πιο συχνά προκύπτουν οι παραπάνω καταστάσεις, τόσο πιο κυριαρχική προσωπικότητα είσαι.

Θεωρώ ότι χρειάζεται να δεις την ταινία “Valentine’s Day” με την Jessica Alba και τον γλυκούλη ανθοπώλη φίλο της,  Αshton Kutcher.

Περισσότερες από 10 απαντήσεις σημαίνουν ότι γίνεσαι αυταρχική.

Πρόσεξε το, πριν πληγεί ανεπανόρθωτα η σχέση σου!

Ποιός και πως ασκεί την εξουσία σ΄ένα ζευγάρι;

Έχουν γίνει πολλές έρευνες από Κοινωνικούς Επιστήμονες σχετικά μ΄αυτό το θέμα. Οι  Grey – Litl και Barks έχουν ταξινομήσει τους γάμους σε τρία διαφορετικά πρότυπα:

Ισότιμοι, Ανδροκεντρικοί και Γυναικοκεντρικοί γάμοι.

Στις ισότιμες σχέσεις το ζευγάρι διαπραγματεύεται όλες τις αποφάσεις από κοινού και έχει αποδειχτεί πως είναι οι πιο ικανοποιητικές σχέσεις.

Στις ανδροκρατικές σχέσεις, ο άνδρας ασκεί την εξουσία και παίρνει τις αποφάσεις στην οικογένεια. Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο σχέσης αφού η κοινωνία μας τον θεωρεί ”ως φυσιολογικό”.

Στις γυναικοκεντρικές σχέσεις η γυναίκα είναι υπερλειτουργική και κυριαρχική.

Ας αναφερθούμε στις  Υπερλειτουργικές γυναίκες.

Πρόκειται για γυναίκες που φαίνονται δυναμικές, πολύ ικανές και οργανωτικές. Αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις της οικογένειας, λαμβάνουν αποφάσεις για σημαντικά θέματα αλλά και θέματα καθημερινότητας, καταφέρνοντας τα πολύ ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με τον Augustus Napier, ”στο βάθος αυτές οι γυναίκες νιώθουν συναισθηματικά στερημένες, αφού προτεραιότητα τους είναι οι ανάγκες των άλλων ξεχνώντας τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες”.

Δουλεύουν πολύ σκληρά για να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους που έχουν κοντά τους, πιέζουν τον εαυτό τους και προσπαθούν να είναι τέλειες σε όλα.

Μέσα από τη φροντίδα των άλλων, νιώθουν ότι είναι σημαντικές αλλά στο βάθος αισθάνονται μόνες και χωρίς στήριγμα.

Οι υπερλειτουργικές γυναίκες από τη μία καθοδηγούν το σύντροφό τους, ενώ από την άλλη θυμώνουν μαζί του επειδή εκείνος δεν αναλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες.

Είναι δύσκολο για εκείνες να κατανοήσουν πως οι ίδιες επιτρέπουν στο σύντροφό τους να είναι εξαρτημένος, πως οι ίδιες δεν του δίνουν χώρο και δεν τον εμπιστεύονται.

Όσο εκείνες δίνουν πολύ περισσότερα από αυτά που παίρνουν, τελικά απογοητεύονται και απομακρύνονται συναισθηματικά.

Οι σχέσεις στις οποίες η γυναίκα είναι κυριαρχική, τις περισσότερες φορές, αν όχι πάντα, είναι σχέσεις που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες.

Η επικοινωνία μπορεί να ”σπάσει”, εάν επισυμβεί μια διασταυρούμενη διαντίδραση.

Σε ένα ερέθισμα του τύπου,  Ενήλιξ- Ενήλιξ, ο σύζυγος ρωτάει: ”Μήπως ξέρεις που είναι τα μανικετόκουμπά μου”;

Η απάντηση δεν είναι του ιδίου τύπου: ”Στο συρτάρι του κομοδίνου σου”, αλλά του τύπου,  Παιδί- Γονέας:  (Όλο με κατηγορείς ότι είμαι ακατάστατη)  ή  Γονέας- Παιδί :  (Δεν έχεις παρά να τακτοποιείς τα πράγματά σου).

Υπολειτουργικός Άνδρας:  Έχει μειωμένη αυτοπεποίθηση και νιώθει αμφιθυμικά ως προς την όλη κατάσταση.

Θέλει τη φροντίδα της συντρόφου του και ”βολεύεται” με αυτή αλλά ταυτόχρονα θυμώνει μαζί της επειδή τον υποτιμά.

Αυτός ο θυμός συχνά δεν εκδηλώνεται αμέσως, αλλά αργότερα και με πλάγιους τρόπους (αντιδρά για απλά πράγματα, αθετεί τις υποσχέσεις του, γκρινιάζει χωρίς λόγο κι αφορμή).

Δυσκολεύεται να γίνει δυνατός στη σχέση, επειδή δεν είχε το μοντέλο μιας ανάλογης σχέσης στην πατρική του οικογένεια. (Κυριαρχική μητέρα με αδύναμο και άβουλο πατέρα).

Έτσι ο άνδρας νιώθει όλο και περισσότερο υποτιμημένος και  ”ευνουχισμένος” από τη σύντροφό του, με αποτέλεσμα να της θυμώνει και να απομακρύνεται συναισθηματικά.                                                                                                                                           Το ερώτημα είναι: Μπορεί μια σχέση μ΄αυτό το πρότυπο εξουσίας ν΄αλλάξει και να γίνει λειτουργική;

Η απάντηση είναι:  Ναι μπορεί ν΄αλλάξει, αρκεί τα μέλη της να συνειδητοποιήσουν αυτή την ασυμμετρία στη σχέση, να θέλουν πραγματικά να την αλλάξουν, να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους και στον άλλο, να κατανοήσουν ποιοι είναι οι βαθύτεροι λόγοι που τους οδηγούν σ΄αυτή τη συμπεριφορά και να πιστέψουν πως το κλειδί της ευτυχίας βρίσκεται στα χέρια τους.

Στην πολύχρονη διαδρομή μου στις διαπροσωπικές σχέσεις, συνάντησα πολλές υπερλειτουργικές γυναίκες με υπολειτουργικούς συζύγους.

Συγκεντρώνοντας  στοιχεία στο ερώτημα:

Ποιά είναι άραγε η κύρια αιτία που ένας άνδρας νιώθει υποτιμημένος σε μια σχέση”;

Έχω καταλήξει, με κάθε επιφύλαξη βέβαια και μπορώ να δεχτώ οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, ότι:

”Όλα τα χάσματα μπορούν να γεφυρωθούν σε μια συντροφική σχέση εκτός από αυτό, του μορφωτικού επιπέδου και της παιδείας γενικότερα”.

Παράδειγμα: Αν μία γυναίκα υπερέχει σε Πανεπιστημιακούς τίτλους σε σύγκριση με τον σύζυγό της, εκείνος θα είναι πάντα ”Ο δεύτερος”.

Τα φώτα θα πέφτουν διαρκώς στη σύζυγο (γιατρό- δασκάλα- γλωσσομαθή- δικαστίνα) ενώ ο σύζυγος δεν θα έχει ακροατήριο.

Η επιτυχία της, αλλάζει τις ισορροπίες στη σχέση τους και οι ανασφάλειες του φουντώνουν. Βάσει στατιστικών αναρίθμητα ζευγάρια βρίσκονται απροετοίμαστα μπροστά στην αντιστροφή των ρόλων, με 50% πιθανότητες να δουν τη σχέση ή το γάμο τους να διαλύεται με θόρυβο.

Εκείνος θα είναι  ”ο σύζυγος Διδασκαλίσσης” , όπως έλεγαν για κάποιον, κάποτε στον τόπο μου.

Οι ”σύζυγοι Διδασκαλίσσης”, αισθάνονται συχνά ανασφαλείς και για ένα ακόμη λόγο:

Στην αντιστροφή του ρόλου, στο ποιός φέρνει τα λεφτά στο σπίτι, επειδή εκείνος έχασε τη δουλειά του και δυσκολεύεται να βρει άλλη, όπως συμβαίνει πλέον συχνά, ή ήταν πάντα άνεργος πλήν ”ωραίος εραστής”!

Οι υπολειτουργικοί άνδρες αισθάνονται στριμωγμένοι και εγκλωβισμένοι σε μια ασύμμετρη σχέση.  Αντέχει ο εγωισμός τους να βγάζει η σύντροφός τους περισσότερα;

Οι αντιδράσεις τους πολλές φορές είναι εκδικητικές και απρόβλεπτες.

Όλοι έχουμε παραδείγματα στο φιλικό και συγγενικό μας περιβάλλον, ανδρών με σφοδρές κρίσεις ζηλοτυπίας, με λεκτικές και σωματικές κακοποιήσεις, με απιστίες  στην καταξιωμένη γυναίκα τους.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις στον κανόνα:

Υπάρχουν άνδρες που είναι σίγουροι για τον εαυτό τους, χαίρονται με τις επιτυχίες των συντρόφων τους και τους το δείχνουν. Τους αρέσει που η γυναίκα τους είναι δημοφιλής, την αγαπούν για τον δυναμισμό της και είναι περήφανοι γι αυτήν. Πιστεύω όμως, πως αυτού του είδους οι άνδρες είναι σπάνιοι!

Τι να κάνω για να σώσω τη σχέση μου;

  1. Μην είσαι συγκεντρωτική, είναι βέβαιο ότι θα εξαντληθείς. Κάνε τον σύντροφό σου, να νιώθει χρήσιμος και σημαντικός ( μην του ζητάς περιστασιακά να φτιάξει ένα φαγητό ή να διαβάσει τα παιδιά). Μοιραστείτε τις δουλειές, ας αναλάβει αποκλειστικά μια δουλειά να έχει και την ευθύνη της, από τα ψώνια ως τις δραστηριότητες των παιδιών).
  2. Μην υποτιμάς τις δραστηριότητες του, όποιες κι αν είναι. Αν αναγνωρίσεις ότι αυτό που κάνει είναι σημαντικό, θα νιώσει ότι τον εκτιμάς και θα σου το ανταποδώσει.
  3. Φρόντισε τη σχέση σας. Εργάζεσαι σκληρά για την καριέρα σου, για το σπίτι, για την πρόοδο των παιδιών σου. Για κείνον δεν έχεις ποτέ καιρό!  Τον θεωρείς δεδομένο. Όμως  πρόσεξε! Καμιά σχέση  δεν είναι σίγουρη και δε λειτουργεί στον αυτόματο.
  4. Μη γίνεσαι πικρόχολη.  Άφησε στην άκρη τις συγκρίσεις που τον κάνουν να νιώθει ”λίγος”. Μην αναφέρεσαι για το ποιός φέρνει περισσότερα χρήματα στο σπίτι ή ποιός έχει περισσότερα εισοδήματα.  Στη συντροφική σχέση μόνο τα αισθήματα μετρούν, τα κοινά όνειρα και η αγάπη.
  5. Δώσε σκοπό στο εισόδημά του. Αντί να φεύγουν τα λίγα χρήματα που πιθανόν βγάζει σε μικροέξοδα, θέστε κάποιο στόχο που θα του δώσει υπόσταση και αξία, π.χ να τα αποταμιεύει για να πάτε διακοπές, ή για τα φροντιστήρια των παιδιών.
  6. Μεγάλωσες  στην πατρική σου οικογένεια με το στερεότυπο του ”άνδρα κουβαλητή”.
    Ο δικός σου όμως δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά όμως αυτόν διάλεξες για ταίρι σου. Όσο πιο γρήγορα αποδεχθείς, ότι το δικό σου παραμύθι είναι αλλιώτικο, τόσο καλύτερα θα ζήσετε οι δυο σας.

 

”Πως  θα ήθελε μια επιτυχημένη γυναίκα τον άνδρα της”; θα με ρωτήσετε ίσως και σας απαντώ:

-Θα ήθελε ένα στωικό άνδρα, ο οποίος θα σέβεται την ισχυρή προσωπικότητά της, αλλά κυρίως τη δική του, ώστε να σέβεται κι εκείνη.

– Να την αφήνει να βγαίνει μπροστά αλλά να βρίσκεται πάντα εκεί για εκείνη, όποτε και όπως τον χρειάζεται. ”Να είναι ο αέρας στα φτερά της” !

– Να έχει το δικό του πρόγραμμα. Να είναι ανεξάρτητος με δικά του σχέδια, ενδιαφέροντα και δραστηριότητες.

– Να μη δημιουργεί θέμα αν εκείνη λείπει συχνά σε συνέδρια, σε συσκέψεις ή αν θα βγαίνει με φίλες και συνεργάτες.

Μάλλον όμως πρόκειται για ενδιαφέρουσα αλλά σπάνια  περίπτωση άνδρα, νομίζω εγώ! 

*  Alpha Female:  Γυναίκα με αυτοπεποίθηση και δύναμη. Κυρίαρχο θηλυκό. Ελκυστική και αυταρχική, δε φοβάται τις ευθύνες,  δεν ταυτίζεται με το στερεότυπο ρόλο της μητέρας- παιδαγωγού, είναι ανταγωνιστική, πολυάσχολη, ισχυρή και το δείχνει.

Οι Αlpha female  είναι γυναίκες του σήμερα που έχουν κουραστεί από συντρόφους τους οποίους ισοπεδώνουν αλλά δε βρίσκουν και δυνατούς άνδρες που θα υψώσουν το ανάστημά τους και θα τις βάλουν στη θέση τους!!

Βιβλιογραφία:

Ψυχολογία της Επικοινωνίας. Νικόλας Παπαδάκης

Douvleti. com.

B. Mωραϊτου: Αττικές Εκδόσεις.                                        

Σας άρεσε το άρθρο;
Συμπληρώστε το όνομα και το e-mail σας δίπλα για να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις για νέα άρθρα.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *