Πάμε κατασκήνωση;

“Αλήθεια, πόσο γρήγορα πέρασε κι αυτή η σχολική χρονιά!” ακούμε να λένε αυτές τις μέρες οι περισσότεροι γονείς  που στην πλειοψηφία τους, βρίσκονται απροετοίμαστοι για την καλοκαιρινή, καθημερινή απασχόληση των παιδιών τους.
Προβληματίζονται, συζητούν, ψάχνουν για τις καλύτερες καλοκαιρινές διακοπές που θα ανταποκρίνονται στα δικά τους θέλω αλλά και στις προτιμήσεις των παιδιών.
Μία από τις επιλογές που προτείνονται αυτή την εποχή, είναι αυτή της κατασκήνωσης.  Ωστόσο, οι γονείς ανησυχούν αν η ιδέα αυτή είναι σωστή για το παιδί τους, αν εκεί θα είναι ασφαλές, αν θα νιώθει μοναξιά, αν θα αναζητά, αν θα του αρέσουν τα φαγητά, αν θα μπορεί να συνυπάρχει με άλλα παιδιά, αν θα υπακούει σε κανόνες, κλπ.

Θα αναφερθούμε, σε χρήσιμες, πιστεύουμε συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε και να αποφασίσετε αν θα πάει τελικά το παιδί σας κατασκήνωση.
Αρχικά θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας το εξής ερώτημα:

 ” Γιατί θέλω να πάει το παιδί μου κατασκήνωση”;

Σας παραθέτουμε ορισμένες ερωτήσεις προς διευκόλυνσή σας:

1. Γιατί πιστεύετε, ότι αποτελεί το πιο κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτύξει ένα παιδί την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη και ψυχοσωματική του ωρίμανση;
2. Γιατί δεν έχετε υποστηρικτικό οικογενειακό πλαίσιο ( παππούδες γιαγιάδες) που θα αναλάβουν το παιδί το καλοκαίρι, ενόσω εσείς θα εργάζεστε;
3. Γιατί κατά βάθος θέλετε ”την ησυχία σας” μετά από μια κουραστική σχολική χρονιά;
4. Γιατί αν μείνει μόνο στο σπίτι δεν το εμπιστεύεστε, θα παρακολουθεί όλη μέρα τηλεόραση, και θα παίζει ηλεκτρονικά;
5. Θέλετε τελικά να πάει κατασκήνωση;  Είστε έτοιμοι να το  αποχωριστήτε;  Μήπως είναι νωρίς ακόμα ν΄ανοίξει τα φτερά του;

Αφού απαντήσετε σ’ αυτά τα ερωτήματα σκεφθείτε:

– Είναι το παιδί μου ηλικιακά ώριμο για κατασκήνωση;

Εμείς θεωρούμε, ότι ένα παιδί είναι έτοιμο να πάει κατασκήνωση, όταν μπορεί να διαχειριστεί ομαλά τον αποχωρισμό από τους γονείς του. ( Διαβάστε προηγούμενα άρθρα μας: Το άγχος του αποχωρισμού και ο πρώτος αποχωρισμός ).
Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια, η ωριμότητα του παιδιού (συναισθηματική και κοινωνική), η επιθυμία του να πάει κατασκήνωση, ο βαθμός αυτονομίας του αλλά και η στοιχειώδης αυτοεξυπηρέτησή του.
Όταν ένα παιδί, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρή ηλικία, αναζητά παρέα, βαριέται στο σπίτι, είναι δραστήριο και του αρέσουν τα σπορ, είναι κοινωνικό και έχει συναισθηματική αυτονομία, δηλαδή δεν εξαρτάται και δεν απευθύνεται για το καθετί στους γονείς του, είναι έτοιμο για την εμπειρία της κατασκήνωσης.
Αυτοί είναι οι πλέον σημαντικοί παράγοντες για να αποφασίσουν οι γονείς αν το παιδί είναι έτοιμο για κατασκήνωση.
Πολλά παιδάκια από την Α΄ Δημοτικού μπορούν να αποχωριστούν τους γονείς τους για λίγες μέρες.  Αν όμως είναι προσκολλημένα στους γονείς και στ΄αδέλφια τους, θα δυσκολευτούν να φύγουν μακριά για πολλές μέρες.
Σωστό θα είναι, ο αποχωρισμός να γίνεται σταδιακά όπως:
Ένα Σαββατοκύριακο στον παππού στο χωριό, μία μέρα σε σπίτι φίλου του ή να παίζει στη γειτονιά με άλλα παιδιά. Σιγά-σιγά θ΄αρχίσει να νιώθει ανεξάρτητο.

Αφού αποφασίσατε ότι θα πάει το παιδί σας, η επόμενη σκέψη σας θα είναι:

Πώς θα επιλέξω την κατάλληλη κατασκήνωση;

-Θεωρούμε απαραίτητο να ξέρετε σε ποια ακριβώς τοποθεσία είναι οι εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης. Είναι πολύ μακριά από την πόλη σας; Είναι κοντά σε βουνό, σε θάλασσα, σε ερημική ή πολύβουη θέση;
-Πηγαίνετε μόνοι σας μια επίσκεψη, μιλήστε με τον υπεύθυνο και εκφράστε του τυχόν ανησυχίες σας.
-Μάθετε για τους ομαδάρχες των παιδιών σας (ηλικίες, φύλο, επαγγελματική κατάρτιση) κλπ.
-Ζητείστε το πρόγραμμα της κατασκήνωσης:
( ψυχαγωγία, αθλητισμός, περιβαλλοντική εκπαίδευση, θεατρική παιδεία, καθώς και το πρόγραμμα διατροφής).
-Διαβάστε τους κανόνες: Πειθαρχία, όρια, συνέπειες, αυστηρότητα ή χαλαρότητα;  Το παιδί σας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα παραπάνω;

Πιστεύουμε πως η κατασκήνωση, ο αθλητισμός και το παιχνίδι, ως εναλλακτικές προτάσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές, βοηθούν στην ανεξαρτητοποίηση των παιδιών και τα ωθούν στην ένταξή τους σε ομάδες.
Η κατασκήνωση σήμερα λειτουργεί ως ένα συγκροτημένο σύστημα κανόνων και αξιών που με τη βοήθεια των στελεχών, ο μικρός κατασκηνωτής μαθαίνει να λειτουργεί ως μέλος μιας ομάδας, μακριά από τον οικογενειακό του περίγυρο και προετοιμάζεται για τη μετέπειτα ένταξή του στην κοινωνία και σε κομβικούς σταθμούς της ζωής του, όπως είναι η φοιτητική ζωή, η στρατιωτική θητεία, η επαγγελματική αποκατάσταση μακριά από την οικογένεια.
Παράλληλα  βοηθά τους γονείς, αφού οι εργασιακές τους υποχρεώσεις, τους επιβάλλουν  την κατασκήνωση ως φορέα φύλαξης και απασχόλησης των παιδιών τους.

Τα προηγούμενα χρόνια ταμεία και διάφοροι οργανισμοί χρηματοδοτούσαν σε μεγάλο ποσοστό, τη συμμετοχή των παιδιών σε κατασκηνώσεις. Σήμερα, με την οικονομική περιδίνηση  στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, αμφιβάλλω αν εξακολουθεί η χρηματοδότηση από τα ταμεία.
Ειλικρινά όμως, δε γνωρίζω να σας πληροφορήσω!

Προσοχή όμως: Η κατασκήνωση είναι μία αξέχαστη κι ευχάριστη εμπειρία στη ζωή ενός παιδιού. Ωστόσο, πάντα η πρώτη φορά είναι δύσκολη γιαυτό και οι χειρισμοί της οικογένειας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ναι λοιπόν, στην κατασκήνωση, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιού. Μην το πιέσετε για οποιοδήποτε λόγο.
Μιλήστε μαζί του, ακούστε τους λόγους της άρνησής του και σεβαστείτε το ” όχι” του, κάποιο μήνυμα θα κρύβει!

Καλό, χαρούμενο καλοκαίρι με ευχάριστες εκπλήξεις, σας εύχομαι με την καρδιά μου!

Σας άρεσε το άρθρο;
Συμπληρώστε το όνομα και το e-mail σας δίπλα για να λαμβάνετε δωρεάν ειδοποιήσεις για νέα άρθρα.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *